bannerCamping003.JPG
bannerCamping001.jpg
bannerCamping002.jpg
bannerCamping004.jpg
bannerCamping005.jpg
bannePool1.jpg
bannerButik001.jpg
banner_djurssommerland.jpg
banner_ebeltoft1.jpg
banner_kattegatcenter.jpg

Stenæblet på Blushøj Camping


Marsk Stig Andersen får sin mindesten
Historisk stenæble kommer til Ebeltoft


Lørdag den 2. maj 2015 blev endnu et af de kendte Ebeltoft Stenæbler afsløret.
Det nye æble har Blushøj Camping købt af Rotary Ebeltoft - og overskuddet går til velgørende arbejde. Æblet er opstillet ved parkeringspladsen på Blushøj Camping, hvorfra der er en uhindret udsigt til den historiske ø Hjelm.
På Youtube ligger der en lille video fra "afsløringen"

KLIK HER FOR AT SE video.

Med en forsinkelse på 729 år får Marsk Stig nu sin mindesten for sin ”dåd” i 1286, mordet på Erik Klipping i Finderup Lade, som han måske slet ikke udførte.



 
Æblet er udsmykket af den lokale kunstmaler Lis Kohl og skildrer 3 forskellige historiske begivenheder fra Marsk Stigs liv. Historien starter med den skæbnesvangre Skt. Cæcilie nat i november 1286, hvor kongens egen væbner og kammerherre Rane Jonsen, ifølge legenden var med til at forråde kong Erik Klipping og myrde ham i Finderup Lade. Mordet på kong Erik 5. Klipping er det foreløbig sidste kongemord i Danmark. I alt blev 9 stormænd, året efter dømt fredløse for mordet ved danehoffet i Nyborg, heriblandt Marsk (krigsminister) Stig Andersen Hvide, Rane Jonsen, grev Jakob af Halland og Peder Porse, som flygtede til Norge. Med hjælp fra den norske konge Erik Præstehader indtog Marsk Stig først borgen på Samsø og plyndrede Tårnborg, Skælskør, Nykøbing Falster og andre sydlige øer.  Da Marsk Stig i 1290 byggede sine borge og etablerede sig et fast tilholdssted på øen Hjelm, der ligger 10 km fra Ebeltoft, og erklærede øen for norsk ejendom, var han tæt på sit tidligere hjem Møllerup Gods, som han menes at være den første ejer af. Med Hjelm som base førte de fredløse krig mod Danmark, opkrævede ”told” fra den gennemgående skibsfart og slog falske mønter.

Kong Erik Menved, som lod Kalø Slot opføre, der var søn af Erik Klipping erobrede Hjelm i 1306 og nedbrændte befæstningerne. Rester af de i alt 3 borganlæg og mange mønter blev fundet på Hjelm i forbindelse med Ebeltoft Museums udgravninger i 1999 og 2000. Mønterne er nu udstillet på Ebeltoft Museum og Nationalmuseet og er vidnesbyrd om en brydningstid i Danmarks historie.


 
Foto: Lis kohl arbejder i sit atelier med skitser, målestoksforhold og farveprøver forud for opstregningen på det store æble. Det store æble er godt 1 meter højt og vejer 1500 Kg.
Lørdag den 2. maj kl. 14 afsløres det nye æble med den spændende historie. Overinspektør Jakob Vedsted vil fortælle om begivenhederne. Ebeltoft Marineforenings Slupkor vil skabe den helt rigtige maritime stemning, mens der kan nydes en kop Marsk Stig Øl brygget af Ebeltoft Gårdbryggeri. 

Æblet stod færdigt 1. november 2014 og kunne derpå blive sat til ”modning” i laden på Blushøj Camping vinteren over. Æblet er Lis´ 6. i rækken af udsmykkede stenæbler, der alle står i og omkring Ebeltoft. Med udsigten fra stenæblet til Hjelm vil fornemmelsen af historie, mystik og dramatik forhåbentlig blive bevaret mange år frem.

 
Lis Kohl fortæller: ”Det har været utrolig spændende at arbejde med en historisk begivenhed som denne, der har haft stor betydning for både landets og områdets udvikling. Da jeg fik opgaven i sensommeren 2014, gik jeg straks i gang med at researche de forskellige historiske begivenheder og at lave skitser til begivenhederne fra Hjelm. Men ingen ved jo, hvordan Marsk Stig og hans mænd så ud, så opgaven var åben for fantasien. Ét var at udforme skitser på det plane papir og et andet var at tegne skitserne på den buede form på æblet: Malingen løb og konturerne holdt slet ikke. Der måtte en god føntørrer til hjælp for at holde malingen på plads undervejs.”
 
 
”Selvom Marsk Stig og de medsammensvorne blev dømt skyldige for kongemordet, kan det på ingen måde siges at være opklaret. Mordet på Erik Klipping indgår derfor i den lange række af uopklarede politiske mord.”
fortæller overinspektør Jakob Vedsted
fra Museum Østjylland